Kuvaamiseen ja kuvien julkaisuun tarvitaan monenlaista välinettä. Tällä sivulla kerron omia mielipiteitä siitä, miten välineet ovat toimineet ja mitä mieltä niistä itse olen. Tärkeimpänä välineenä tietenkin kamera ja siinä käytettävät objektiivit, mutta monesta muustakin välineestä on ollut apua matkan varrella. Toistaiseksi raja vedetään siihen, että tietokoneesta ja siinä käytettävistä ohjelmista en kirjoita mielipiteitäni.

Itselleen sopivan linssin valitseminen ei ole vaikeaa, kun tietää mitä haluaa kuvata ja miten. Linssit ja muut varusteet ovat melko kalliita ja siksi niiden täytyy vastata käyttötarpeita. Jos linssin valitseminen tuntuu kuin kyseessä olisi hedelmäpeli ja raaputusarvat, kannattaa kääntyä kameraliikkeen puoleen ja kertoa, mitä tarvikkeita omistaa ja mitä haluaa kuvata.

Kamerat

Pieni, laadukkaasti viimeistelty taskukamera, jolla saa sopivassa vallitsevassa valossa peruskäyttöön riittävän laadukkaita kuvia.
Yksi ensimmäisistä markkinoille tulleista kuluttajille suunnatuista digirungoista. Jämäkkä perus digirunko, jonka ansiosta/syystä minusta tuli Nikonisti.
Nikonin pienin ja edullisin täyden kuvakoon kennolla varustettu runko. Pieni kohina suurillakin herkkyyksillä ja lisäakuilla nopea sarjakuvaus yhdistettynä hyvään kuvanlaatuun tekevät tästä kamerasta sopivan minun yleisimpiin kuvauskohteisiin.
Eihän tämä mikään oikea kamera ole, mutta tilanteen dokumentoimiseen aivan kelvollinen väline.

Objektiivit

Laajan polttovälialueen yleiszoomi, joka koki tiensä pään motocrosskilpailun pölyisissä olosuhteissa jumittuen totaalisesti. Hintalaatusuhteeltaan hyvä valinta ensimmäiseksi objektiiviksi. Valmistus valitettavasti lopetettu.
Teleobjektiivi mihin ei pidä hairahtua halvan hinnan houkuttelemana. Vahinko-ostos, mikä on lahjoitettu eteenpäin.
Hintalaatusuhteeltaan Nikonin paras objektiivi. Jokaisen Nikonistin pakkohankinta, jos et halua uhrata yli tuplahintaa vielä paremman valovoiman omaavaan malliin.

Muut varusteet

Aikoja sitten tehty pieni vertailu muistikorteista, joita oli käytössä noin kymmenen vuotta sitten.
Manfrotton kolmijalka.
Halpa keino helpottamaan kameran tukemista ja varmistamaan onnistuneet kuvat silloin kun valotusajat kasvavat niin pitkiksi, että käsivaralta onnistuminen on epävarmaa. Keventää painavan kameran kannattelusta pitkän päivän aikana käsivarsille ja hartioille tulevaa taakkaa.
Radiotriggeri on paras keino salaman kaukolaukaisuun kamerasta irroitetuna. Flash Wave -merkkinen triggeri voi olla yksi varteenotettava vaihtoehto jos ei ole halua käyttää huomattavasti suurempaa määrää euroja Pocket Wizardeihin.