Nikkor 50mm F1.8

Tulossa...

Halpa, kevyt, terävää jälkeä tekevä ja melko nopeasti ja varmasti tarkentava, kuulostaako hyvältä?

Hintaa objektiivillä on noin 120 euroa, hieman ostopaikasta riippuen. Objektiivistä on myös F1.4 versio, joka on kalliimpi, mutta se on paremman valovoiman lisäksi rakenteeltaan vielä laadukkaampi ja vahvempi. Objektiivin mukana ei tule vastavalosuojaa, eikä mitään muita lisävarusteita. Toki mukana on linssinsuojus ja takatulppa. Halkaisija on 64mm ja pituus 39mm , painoa 160g. Objektiivin lisäämistä kamerareppuun ei siis juurikaan huomaa.

Kiinteä polttoväli

Objektiivi on siis kiinteäpolttovälinen, siinä ei ole zoomia. Usein kiinteäpolttovälisellä objektiivillä kuvaamista pidetään vaikeana tai jopa mahdottomana. Eihän se sitä ole, zoomin vain joutuu korvaamaan omalla liikkumisella. Tietenkin jos liikkuminen ei ole mahdollista tai kohde on sellainen, ettei sitä pysty lähestymään, niin silloin kiinteällä polttovälillä kuvaaminen voi olla mahdotonta.

Kiintäen polttovälin objektiivit ovat yleensä yksinkertaisempia kuin muuttuvapolttoväliset, josta johtuen ne ovat yleensä kevyempiä, halvempia, kestävämpiä ja kuvanlaadultaan parempia.

Rallissa

Vaikka tälläinen normaaliobjektiivi ei varmasti ole parhaimmillaan moottoriurheilua kuvattaessa, niin kerrotaanpa esimerkki millaisessa tilanteessa kiinteä 50mm linssi voi toimia paremmin kuin kymmen kertaisella hintalapulla varustetut pidemmän polttovälin zoom-objektiivit.

Tihkusade ja hämärtyvä ilta Hyvinkään metsissä. Ruuvailin 50 millisen kiinni silloiseen runkoon (d70) ja odottelin ensimmäisten autojen saapuvan. Ohi kulkee muutaman kuvaajan porukka pitkät putket kiinni ammattitason rungoissa. Kuuluu jonkun porukasta tokaisevan, "onko tuo nyt oikea linssi rallin kuvaamiseen". Pohdiskelen itsekseni, että miten isolla herkkyydellä nuo oikein pystyvät noiden kalliiden runkojensa kanssa kuvaamaan...

Pari päivää kisan jälkeen muokkailen kuvia, joissa oikeastaan ainut ongelma on autojen valoista tulevat heijastukset. Siirtelen kuvat palvelimelle ja laitan yhdelle foorumille linkin kuviin. Parin tunnin päästä luen epämääräisestä hotmailin sähköpostista tulleesta viestistä "jonkun" ammattikuvaajan tilitystä epäonnistuneista kuvista. Oli kuulemma huomannut parin auton jälkeen, ettei kuvaaminen onnistu.

Hyvää

Huonoa


Linkkejä sivuille, joissa tietoa objektiivista

Ken Rockwell: Nikon 50mm f/1.8D Review
Objektiivi.info: Nikon 50mm f/1.8D AF Nikkor