Neste Oil Rally 2009

Useamman edellisen vuoden reissusta opittuna tällä kertaa oli suunnitelmissa seurata kärjen kilpailua mahdollisimman monella erikoiskokeella, eikä jäädä yhteen paikkaan katsomaan kaikkia autoja, kun kuitenkin kärjen jälkeen tasoero on niin suuri. Yhden päivän reissussa tämä tietysti vaati vähän reitin suunnittelua ja ruuhkien välttämistä. Matkanteko onnistui kuitenkin hyvin ja ehdittiin katsomaan neljälle erikoiskokeelle. Viidellekin olisi ehtinyt, jos oma mielenkiinto olisi siihen vielä riittänyt. Ja komeaahan se meno oli, eikä ennen viimeistä katselupaikkaa ehtinyt missään vaiheessa manaamaan kuskien yrityksen puutetta.

Kuvaaminen oli taas ihan yhtä hankalaa, kuin aina edellisinäkin vuosina. Katselupaikat ovat erittäin rajattuja ja niissä on paljon muitakin katsojia. Tämän takia kuvakulmia ei pääse valitsemaan yhtä vapaasti, kuin kansallisissa kilpailuissa. Tämä tietysti asettaa taas lisää vaatimuksia käytössä olevalle kuvauskalustolle, ensimmäisen kerran pitkään aikaan olisin kaivannut pidempää polttoväliä. Tämä yhdistettynä siihen, että kuvaajakaan ei ollut oikein "vireessä", ei tuottanut mitenkään erikoisen hyvin onnistuneita kuvia. Todella paljon oli "taakse tarkentuneita" kuvia, mikä on tullut hyvin tutuksi jo aikaisemmin Sigma 70-200mm + Nikon D80 yhdistelmällä, etenkin jos kohde tulee kuvaajaa kohti suoraan tai vähän viistosti. Tarkennus toimii ihan hienosti silloin, jos kohde liikkuu suoraan sivusuunnassa tai menee kuvaajasta poispäin.

Kilpailun aikana nähtiin kaksi ulosajoakin, toinen uuteen katselupaikkaa vaihdettaessa ja toinen parkkipaikalla. Molemmat katsojien suorittamana.

Mikko Hirvonen, Ford Focus WRCDaniel Sordo, Citroen C4 WRCJari-Matti Latvala, Ford Focus WRCMatti Rantanen, Ford Focus WRCJari Ketomaa, Subaru Impreza WRCMatthew Wilson, Ford Focus WRCKhalid Al Qassimi, Ford Focus WRCPetter Solberg, Citroen Xsara WRCMikko Hirvonen, Ford Focus WRCSebastien Loeb, Citroen C4 WRCJari-Matti Latvala, Ford Focus WRCMatti Rantanen, Ford Focus WRCMads Östberg, Subaru Impreza WRCMatthew Wilson, Ford Focus WRCAaron Nicolai Burkart, Suzuki Swift S1600Mikko Hirvonen, Ford Focus WRCSebastien Loeb, Citroen C4 WRCDaniel Sordo, Citroen C4 WRCJari-Matti Latvala, Ford Focus WRC Matti Rantanen, Ford Focus WRCJari-Matti Latvala, Ford Focus WRCMatti Rantanen, Ford Focus WRCJari Ketomaa, Subaru Impreza WRC